18 de març del 2016

10 de març Tessalònica, Aigai, Dion i Trikala



Després d'esmorzar, agafem el cotxe i iniciem la nostra road movie pel nord de Grècia.

Anem resseguint la costa en busca d'alguns jaciments que ens han recomanat. Aquesta regió és la Macedònia grega, que si bé no tenia polis importants, si que era habitada per grecs (també bona part de la Macedònia Sèrbia i Búlgara, a aquell temps).

A la vora de Tessalònica, és la regió original d'Alexandre el Gran, que ja és posterior a la Grècia clàssica (450-420 ac) i eren menystinguts per les principals polis per mantenir una monarquia mentre ells ja eren demòcrates (excepte dones, ilotes i quatre detallets més, però no ens posarem exquisits, ara).

A la ciutat on neix, amb prou feines hi queden alguns mosaics, així que optem per anar directament a Aigai. El camí va vorejant la mar Egea, i tota la regió és una gran plana encerclada per muntanyes a la frontera amb Macedònia i grans muntanyes a l'oest (Part gregues i part albaneses, totes nevades i de més de 2.000 m d'alçada i el massís on es troba el Mont  Olimp, https://ca.wikipedia.org/wiki/Olimp de 2900 m. La mitologia diu que és la llar dels deus i que aquests estan sobre els núvols que sovint tapen el pic, avui deuen tenir festa grossa i per això han hagut de posar tants núvols, per encabir-hi a tots els deus!

El Mont Olimp, Darrera els núvols s'entreveu la neu del cim.

Arribem a Aigai, i intentem visitar les runes d'un temple, però les estan restaurant i està tancat. Anem al segon jaciment que volíem visitar, Vergina, on s'han trobat túmuls funeraris dels reis macedònics, entre ells la tomba intacte de Filipo II, pare d'Alexandre el gran.


Treballs de restauració del temple.

El túmul de la reialesa macedònia. Té uns 14 m d'alt i més de 200 de diàmetre.
Esquema del túmul amb tombes octagonals on hi ha els edificis d'enterrament. 
Armadura de fusta, pell i or de Filipo II
Part de les ofrenes funeràries.

El jaciment és molt impressionant, i gaudim la visita, però no ens deixen fer fotos de l'interior, us hem plagiat el tríptic.


Això correspon aproximadament al 300 ac, és a dir, bastant tardà per a la cultura grega i poc abans de l'arribada dels Romans. Alexandre no hi és enterrat, ja que després de desgavellar tot el mon antic, va morir per allà a la Índia. Descendents seus, però varen governar alguns llocs importants, com Egipte, on fundà una de les Alexandries i va imposar la darrera dinastia faraònica, la Ptolomaica, de la qual la darrera descendent i darrera faraona era la Cleòpatra… Bé, no ens emboliquem i seguim…

Després de la visita, tornem a fer via per carreteretes petites fins a l'antiga Dion.

Aquí hi ha el conjunt de Dion on hi ha restes de varis teatres (grecs i romans) i temples, és just a la falda del Mont Olimp, que presideix totes les escenes.

És per exemple on Alexandre va a fer les ofrenes abans de fer l'animalada de conquerir tot el mon conegut (si més no el rellevant per als grecs, Turquia, llevant, Egipte, Pèrsia i la Índia), amb 20 anys!
https://ca.wikipedia.org/wiki/Alexandre_el_Gran

Però de fet el santuari és molt anterior i hi ha jaciments datats des del 700 ac.

Arribem poc abans de que tanquin (a Grècia, a l'hivern els jaciments solen tancar a les 3 de la tarda), però ens deixen passar i no ens cobren entrada.

Fem una visita una mica a la carrera, però podem visitar tota la zona.



Tots els temples tenen de fons el Mont Olimp, emplaçament clau de la Grècia antiga. 
El teatre, de pedra, però restaurat, amb el Mont Olimp al darrera. De fet el teàtre tenia molta part de culte religiós.
Part del temple d'Afrodita. Al lloc hi ha unes grans fonts que venen de l'Olimp i devia ser important per triar-lo. 2.700 anys després alguns temples han quedat inundats. 

Vista tel temple de Zeus a l'esquerra i Afrodita a la dreta, amb la tona passejant

Hi ha multitud de temples i altres edificacions, era un gran centre ritual.

Algunes calçades es mantenen intactes. Tenen casi 3.000 anys, són d'abans dels enginyers romans i estan millor que la majoria d'aceres de Sabadell…

Acabada la visita, dinem i descansem una mica. Voliem anar a fer una excursió pel parc natural del Mont Olimp, però aviat fosquejarà, comença a plovisquejar (tot i els núvols, la pluja ens ha respectat tot el dia) i volem fer bastants kilòmetres abans de dormir a Trikala, així que optem per marxar.

Arribem a Trikala, a la vora de Meteora al vespre. Ens instal·lem  a la casa i soro a comprar i a visitar una mica la ciutat, acabo ràpid, els dos estem cansats…

1 comentari:

  1. Us havia abandonat una mica ... Però ja hi soc aqu!! El meu pare sempre deia que la millor manera d'aprendre es viatjant ... Al menys es la mes divertida i jo estic gaudint el vostre viatge com si fos meu!! L'historia explicada per vosaltres es molt mes interesant

    ResponElimina